Pár kroků k tomu, aby bylo lépe

Zažívací potíže - novodobý strašák

Podle lékařů trpí zažívacími potížemi až 80 % dospělých lidí a jejich počet stále stoupá. Je to způsobeno překotným životním stylem, stresem, nevhodnou a nepravidelnou stravou, přejídáním, podceňováním pitného režimu a nedostatkem pohybu.

Nejpostiženější skupinou jsou ženy, ale také, bez ohledu na pohlaví, obyvatelé velkých měst a lidé se zaměstnáním, při kterém jsou pravidelně vystavováni vypjatým situacím.

Nenarušený proces trávení je přitom pro organizmus člověka nanejvýš důležitý. Pomáhá tělu získat z potravy potřebné látky a živiny a ty nepotřebné vyloučit. Dobře fungující trávicí trakt má schopnost rozlišit, co je prospěšné a co naopak tělu škodí. S trávením dokonce přímo souvisí náš imunitní systém. Je tedy nanejvýš nutné, aby vše fungovalo tak, jak má.

Trávení - jak to v těle funguje

Proces trávení začíná v ústech. Zde potravu rozmělníme a pomocí slin částečně natrávíme. Sliny totiž obsahují enzym ptyalin, který pomáhá rozkládat škrob a polysacharidy. Pro správný proces trávení je nutné potravu řádně rozžvýkat a proslinit. To nejhorší, co pro sebe můžeme udělat, je místo řádného žvýkání zapíjet jídlo tekutinou. Tím se připravíme o první důležitý proces v trávicím systému.

Polknutá potrava je jícnem vedena do žaludku. Zde za pomoci kyseliny chlorovodíkové a enzymů nastává proces trávení. V tomto vysoce kyselém prostředí dochází k trávení proteinů, ničení bakterií a rozkládání bílkovin. Stěny žaludku jsou chráněny vrstvou hledu, tzv. mucinu, který chrání sliznici před účinky kyseliny chlorovodíkové. Pokud však žaludek vystavován příliš vysokým koncentracím kyseliny, dochází k narušení vrstvy hlenu a naleptání sliznice, tedy žaludečním vředům.

Trávenina se z žaludku přesouvá do tenkého střeva, jehož horní část nazýváme dvanáctníkem. V tenkém střevě dochází ke štěpení tuků, nukleových kyselin, sacharidů a proteinů. Po 4 - 8 hodinách od příjmu se potrava dostane do tlustého střeva. Zde se z jejích zbytků vstřebá voda, soli a vitaminy, potrava se zahustí a zhruba po 18 hodinách od příjmu je z těla vyloučena.

Pro naše potřeby jsme trávicí proces samozřejmě velice zjednodušili, šlo nám o základní představu o jeho správném fungování.

Je-li něco špatně

Pokud nás po jídle pálí žáha, bolí žaludek, říháme, trpíme plynatostí, zácpou nebo naopak průjmy, je to signál, že trávicí proces nefunguje tak, jak by měl.

Některá jídla, stres, kouření, alkohol, ale také například užívání léků dráždicích žaludek způsobují nadprodukci žaludečních šťáv, případně snížení funkce jícnového svěrače, který má zamezit zpětnému toku žaludečního obsahu. Sliznice jícnu není před žaludeční kyselinou chráněna a nás pak začne nepříjemně pálit v hrudníku, v ústech máme kyselo, říháme.

V tuto chvíli je ideální sáhnout po antacidu, tedy léku neutralizujícím žaludeční kyselinu. Antacida účinkují spolehlivě a rychle a pálení žáhy nás zbaví. Jsou navíc vhodná i pro těhotné ženy a mladé lidi, které pálení žáhy trápí hlavně během dospívání a růstu.
 
Nezapomeňme však, že dlouhodobé potíže a bolesti by se neměly podceňovat. Je vhodné navštívit lékaře, který dokáže určit, zda nejsou projevem vážnějšího onemocnění. Pokud zjistí, že naše potíže jsou pouze psychosomatické nebo způsobené špatnou životosprávou, máme velkou šanci s nimi bojovat pouhou úpravou životního stylu a jídelníčku.

 

Související položky (podle značky)

  • Rodinné oslavy už nemusí být noční můrou

    Rodinné oslavy už nemusí být noční můrou

    Milujete setkávání u jídla, společná posezení s přáteli a chvíle, kdy se u stolu plného dobrot sejde celá rodina ...

  • Správné stravování je základ

    Správné stravování je základ

    Zažívací potíže spojené s překyselením žaludku vyvolává vedle stresu, nadváhy, nedostatku pohybu ...

  • Stres - nepřítel č. 1

    Stres - nepřítel č. 1

    Stres je naprosto spolehlivým spouštěčem zažívacích obtíží. Většinou si to neuvědomujeme, protože naše problémy ...

Gasterin - pohlazení pro žaludek

gasterinOblíbený přípravek na zažívací obtíže opět na trhu. Na pálení žáhy a při překyselení žaludku. Suspenze velejemného uhličitanu vápenatého pro vnitřní užití.

Uhličitan vápenatý neutralizuje žaludeční kyseliny. Vysoký zdroj vápníku.

Gasterin, lety osvědčený přípravek.

 

více o produktu

Kontaktujte nás

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Najdete nás